2+2
[1] 4
pi
[1] 3.141593
בספר הזה אני מאמץ את נקודת ההשקפה של (Wickham and Grolemund 2016) שמציגים את אבני הבניין של עבודת מדען הנתונים כפי שמומחש באיור הבא:
כל תהליך ניתוח נתונים מורכב מיבוא סט הנתונים, סידור שלהם בצורה שנוח לעבוד איתה, לאחר מכן מחקר על הנתונים, שהוא תהליך איטרטיבי (חוזר על עצמו) שמורכב מהתמרות שונות על הנתונים (טרנספורמציות), המחשות בתרשימים (ויז’ואליזציות), ומידול של הנתונים. לבסוף, התהליך עובר למסמך, מצגת או אמצעי אחר, ומוצג למקבלי החלטות.
בספר זה נדון בשלבים של יבוא הנתונים, סידור, וכלל שלבי המחקר (טרנספורמציות, ויז’ואליזציות, ומידול). אך ראשית, לפני שנתחיל בצעדים הראשונים (למידת בסיס השפה), נראה כיצד להתקין את R.
התקנת התוכנה פשוטה מאוד. R היא שפה בקוד פתוח (Open Source) , כלומר, כל אחד יכול להתקין אותה ללא עלות. כמו כן, ישנה סביבת פיתוח, גם היא חינמית ובקוד פתוח, הנקראת RStudio IDE.
על מנת להתקין את R עליכם להיכנס לכתובת https://cran.r-project.org/ ולבחור בגרסה המתאימה למערכת ההפעלה שלכם. לאחר מכן, כדי להתקין את RStudio היכנסו לכתובת https://posit.co/download/rstudio-desktop/ הגרסה החינמית של RStudio נקראת RStudio Desktop והיא זמינה לכל צורך (כולל לשימוש במסגרת מסחרית).
הסיבה שאנחנו מתקינים גם את R וגם את RStudio היא שבהתקנת R בלבד, מקבלים ממשק משתמש בסיסי ביותר, בעוד שלאחר התקנת RStudio ניתן יהיה לעבוד עם ממשק משתמש נוח שיש לו הרבה אפשרויות שיקלו עליכם את הלמידה ואת העבודה השוטפת ב-R.
לאחר ההתקנה, כשתפעילו את RStudio, תראו חלון המפוצל לשלושה (או אולי ארבעה) חלקים. החלק הגדול בצד שמאל הוא ה-Console, הוא סביבת ה-R המריצה את הקוד שלכם. אתם יכולים לנסות לרשום בו קוד ולראות מה קורה, לדוגמה תנסו לרשום 2+2
וללחוץ Enter או לרשום pi
וללחוץ Enter.
2+2
[1] 4
pi
[1] 3.141593
בצד ימין למעלה ישנה חלונית המחולקת לטאבים. בין הטאבים שמופיעים בה תוכלו לראות את:
Environment - משתנים או פונקציות שנטענו לסביבה
History - היסטורית הפקודות שהרצתם
Connections - חיבורים למקורות נתונים
Tutorial - הצגה של מדריכים שונים שמלמדים איך להשתמש בחבילות של R
בצד ימין למטה תופיעה חלונית נוספת המחולקת גם היא לטאבים:
Files - תוכן התיקייה הנוכחית
Plots - תרשימים שנכין יופיעו בטאב זה
Packages - חבילות שזמינות לנו או שנטענו לסביבה (יסומנו ב-V)
Help - חלונית עזרה על פקודות
Viewer - צפיה בתכנים שונים שנכין (בעיקר תכנים אינטראקטיביים כמו טבלאות html תרשימים אינטראקטיביים, ואפליקציות).
בתור משתמשים מתחילים נשתמש בחלק קטן מאלו, אך ככל שיעבור זמן תראו שאתם משתמשים ביותר ויותר אפשרויות, וגם אפשרויות נוספות שכרגע אינן מופיעות לכם.
עוד כמה פינות חשובות שנמצאות ב-RStudio:
אם תלחצו על Help->Cheat sheets תוכלו לראות רשימה של “שליפים”. דפים שימושיים שמרכזים פקודות שונות של R וחבילות של R. לדוגמה, אחד מהשליפים ששם נקרא RStudio IDE Cheat Sheet, והוא מכיל הרבה הסברים נוספים על הממשק משתמש של RStudio.
בתפריט File -> New File ישנה אפשרות לפתוח קובץ חדש. מומלץ שתנסו לפתוח קובץ חדש מסוג R Script, שישמש אותנו לפרק הבא.
שימו לב: לאחר שפתחתם Script חדש, וכתבתם בו קוד, על מנת להריץ את הקוד צריך לסמן אותו וללחוץ Ctrl+Enter. זה יגרום ל-R להריץ את כל הקוד המסומן.
כעת אנחנו מוכנים לפרק הבא, שבו נלמד את בסיס השפה, מה שמכונה גם Base R.
המדריך העברי למשתמש ב-R נכתב על ידי עדי שריד בהוצאת מכון שריד